Sök:

Sökresultat:

388 Uppsatser om Reflekterande arbetssätt - Sida 1 av 26

Reflekterande team som metod för bearbetning av en teaterpjÀs

Vi har i den hÀr uppsatsen valt att undersöka om den familjeterapeutiska metoden reflekterande team gÄr att anvÀnda som reflektionsmodell för att efterarbeta en teaterupplevelse i gymnasieskolan. Vi har genomfört en studie pÄ tre olika gymnasieskolor i en skÄnsk stad. UndersökningstillfÀllena började med att vi spelade upp Harold Pinters ?I vÀntan pÄ Wilson? för eleverna för att efter förestÀllningen genomföra ett reflekterande arbete med en pedagogisk variant av metoden reflekterande team. Gruppen bildade tvÄ cirklar av stolar, en inre och en yttre, med lika mÄnga deltagare i bÄda cirklar.

?VÄga tÀnka ett varv till?. Chefer resonerar kring ett kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt

Syftet med studien avser undersöka hur enhetschefer inom socialtjÀnsten resonerar kring begreppet kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt och hur de ser pÄ sin roll i relation till utrymmet för ett kritiskt reflekterande inom den organisation de verkar i. UtifrÄn syftet har vi formulerat följande frÄgestÀllningar:- Vad innebÀr ett kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt för chefer?- Hur resonerar chefer kring sitt inflytande pÄ utrymmet för ett kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt inom organisationen?- Hur bemöter chefer ett kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt hos sina medarbetare?Vi har anvÀnt oss av en kvalitativ metodstrategi med semi-strukturerade djupintervjuer, utifrÄn en abduktiv ansats. Resultaten har analyserats utifrÄn olika perspektiv pÄ ett kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt, teorier om organisationskultur och ledarskap samt tidigare forskning om reflektion inom socialtjÀnsten samt reflektion i relation till ledarskap. Av undersökningens resultat drar vi slutsatsen att chefernas syn pÄ innebörden av ett kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt Àr relativt överensstÀmmande dem emellan, nÀmligen att förhÄllningssÀttet innebÀr reflektion och ifrÄgasÀttande utifrÄn olika perspektiv med strÀvan efter en helhetssyn.

Tankeverkstad : reflekterande praktikers utveckling av den tidiga matematikundervisningen

Syftet med uppsatsen Àr att beskriva Tankeverkstad som ett arbetssÀtt i matematik för skolÄr 1-2. Syftet Àr samtidigt att med Tankeverkstad som konkret exempel belysa hur lÀrare kan utveckla och förÀndra sin verksamhet. Ett tredje syfte Àr att med hjÀlp av Tankeverkstad visa ett exempel pÄ hur lÀrare kan anvÀnda forskning för att utveckla sig i sitt arbete. Studien bygger pÄ litteraturgenomgÄng och empiriska studier.Ett resultat av undersökningen Àr att Tankeverkstad Àr ett undervisningssÀtt utan lÀromedel och utan matematiskt symbolsprÄk frÄn början. Eleverna tillverkar eget materiel och Àgnar sig mycket Ät problemlösning.

FörskollÀrare om lÀrande och reflektion i pedagogiskt drama

Studiens syfte Àr att undersöka förskolepedagogers Äsikter kring pedagogiskt dramasom metod och dess möjligheter till att utveckla reflekterande tÀnkande. EnligtlÀroplanen för förskolan (Lpfö 98, 1998) Àr pedagogiskt drama en metod som böranvÀndas för att underlÀtta utveckling och lÀrande. Den metod som valts förundersökningen Àr en kvalitativ metod baserad pÄ öppna frÄgor. Undersökningenriktar sig till utbildade förskolepedagoger verksamma inom den kommunalaförskolan, dÀr sex pedagoger medverkar i studien. Teoretiska utgÄngspunkter förstudien baseras pÄ Vygotskijs och Deweys teorier om utveckling och lÀrande.Resultatet för undersökningen visade att respondenterna inte Àr fullt medvetna omvad pedagogiskt drama innebÀr, men att reflekterande processer Àr viktigt för barnslÀrande och utveckling..

Antaal : Ett speldesigndokument

Dokumentet innehÄller tvÄ alster som skapats inom ramen för examensarbete i medier: dataspelsutveckling 20 poÀng C-nivÄ vid Högskolan i Skövde.Verket Antaal - ett speldesigndokument beskriver ett eget spelkoncept och det andra alstret, En vÀrlds födelse - en reflektion över Antaal, Àr en reflekterande rapport som behandlar verket..

Ett reflekterande arbetssÀtt inom demensdagvÄrd : En intervjustudie

Bakgrund: Sveriges befolkning lever allt lÀngre och dÀrmed ökar antalet Àldre. DÄ den största riskfaktorn för att utveckla demenssjukdom Àr hög Älder, berÀknas Àven antalet personer med demens att öka. Professionell omvÄrdnad anses idag vara den bÀsta behandlingen. DemensdagvÄrd bedrivs inom kommunal demensvÄrd och syftar till att erbjuda besökare social samvaro, struktur och meningsinnehÄll. Reflektion möjliggör för omvÄrdnadspersonal att utbyta erfarenheter och utvecklas i sin yrkesroll.Syfte: Att beskriva och analysera ett reflekterande arbetssÀtt hos omvÄrdnadspersonal i demensdagvÄrd.Metod: Kvalitativ intervjustudie, analyserad med stöd i kvalitativ innehÄllsanalys.Resultat: Det reflekterande arbetssÀttet Àr konstruktivt och sker genom en regelbunden och öppen kommunikation, vilket leder till ett medvetet förhÄllningssÀtt till besökaren och sina egna handlingar.

Komparativ analys kring grÀnssnittsdesign

Uppsatsen Àr en reflekterande uppsats som behandlar arbetsprocessen av det verk med samma titel skapat under Vt-2007 pÄ Högskolan i Skövde. Den reflekterande uppsatsen inleds med bakgrund och idé till verket och bearbetar arbetsprocessen frÄn mÄl, avgrÀnsningar, kontext och avslutas med reflekterande diskussion kring resultatet. Arbetet diskuterar grÀnssnitt bÄde ur ett generellt perspektiv och Àven mer precist utifrÄn tre program som analyseras mer djupgÄende; The Sims 2 (Electronic Arts, 2004), Planit (SYSteam CAB, 2007) och Ikea Home Planner (Ikea, 2006). Dessa program beskrivs nÀrmare i den reflexiva texten. Programmen analyseras utifrÄn fem punkter med funktioner som Àr kritiska för en framgÄngsrik heminredningsklient.

Reflekterande samtal - verktyg för förÀndring? : TvÄ elevgruppers samtal kring arbetsplatsförlagt lÀrande

Skolinspektionens rapport 2011:2 visar pÄ betydande brister i samverkan mellan skola och arbetsliv. Endast en femtedel av de tillfrÄgade skolorna klarar av att ge APU, arbetsplatsförlagd utbildning (APL ? arbetsplatsförlagt lÀrande fr.o.m. Gy 11), med den kvalitet som krÀvs. VÄrt arbete har som övergripande syfte att skapa ett lokalt diskussionsunderlag för vÄra respektive arbetsplatser gÀllande faktorer att ta hÀnsyn till i ett förÀndringsarbete kopplat till APL.

Ord mot handling: att genom samtal vÀcka reflekterande tankar
hos elever rörande deras beteende mot andra

Detta utvecklingsarbete genomfördes under vÄr slutpraktik pÄ tvÄ olika högstadieskolor i Norrbotten. Syftet med vÄrt arbete var att se om vi genom samtal med eleverna kunde vÀcka reflekterande tankar rörande deras beteende mot andra. VÄr metod gick ut pÄ att i halv- och helklass samtala om vissa utvalda omrÄden rörande etik och moral. För att se om vi uppnÄtt det syfte vi efterstrÀvat har vi anvÀnt oss av loggböcker, enkÀt och intervjuer. Resultatet vi fick visade att eleverna upplevde detta utvecklingsarbete som viktigt och att de kunde se vissa positiva förÀndringar i klassens beteende.

Det reflekterande samtalets inre liv : Aktionsforskningsstudie om verksamhetsutveckling

I strÀvan efter att utveckla sin praktik har en grupp pedagoger filmat en vardagshÀndelse med eleverna i avsikt att belysa en frÄga de Àr intresserade av att fÄ svar pÄ. Under ett reflekterande samtal undersöker de gemensamt det inspelade materialet.Studie syftade till att fÄ svar pÄ hur de tog sig an uppgiften, vad de fick syn pÄ och hur de samtalade kring det de sÄg. Samtalet kan ses som ett vÀvande dÀr olika pedagogers perspektiv möts. Studien sökte svar pÄ vilka inslag som fanns i samtalsvÀven. Genom att synliggöra detta ville studien ge en ökad förstÄelse för hur skolledare och pedagoger kan skapa förutsÀttningar för att reflekterande samtal ska kunna bli ett funktionellt redskap i sÄvÀl professionell utveckling som verksamhetsutveckling.ForskningsfrÄga: Hur anvÀnder pedagogerna sig av reflekterande samtal nÀr de utgÄr frÄn autentiska situationer frÄn praktiken?Resultatet visade att den dialogiska samtalsvÀven omfattade fyra typer av inslag.

En reflekterande praktiker- hinder och möjligheter med tematisk undervisning

Under vÄr avslutande vft prövade vi att arbeta tematiskt och Àmnesövergripande och med skönlitteratur som en central kunskapskÀlla. Syftet var att försöka omsÀtta nÄgra av de teoribildningar som vi mött i den högskoleförlagda delen av vÄr utbildning till praktisk undervisningsverklighet genom att gÄ in i rollen som en reflekterande praktiker. Syftet var ocksÄ att se hur de teorier som vi lÀrt oss pÄ lÀrarutbildningen fungerar i praktiken. För att genomföra detta valde vi att planera, genomföra, dokumentera och analysera ett Àmnesövergripande, erfarenhetspedagogiskt tema om vÀnskap i var sin Ärskurs sex under den avslutande vft:n pÄ fyra veckor. I detta arbete beskriver och tolkar vi den undervisning i temat som Anna ansvarade för.

Reflekterande lÀsning och skrivning : Hur man kan förbÀttra elevers lÀsförstÄelse och reflektionsförmÄga

SammanfattningFör att dagens elever ska kunna möta de krav som samhÀllet stÀller pÄ lÀskunnighet behöver de kunna ta till sig innehÄllet i det de lÀser med god lÀshastighet och förstÄelse och de behöver kunna reflektera kring det lÀsta. Syftet med detta examensarbete Àr att ta reda pÄ hur ett antal elever upplever hur deras reflektionsförmÄga och lÀsförstÄelse pÄverkas av att arbeta med skönlitterÀra texter och textsamtal utifrÄn en metod som kan kallas reflekterande lÀsning och skrivning. Anledningen till detta Àr att jag vill ta reda pÄ om arbetssÀttet passar att implementera över lag i den skola jag arbetar för nÀrvarande.                      Genom en litteraturgenomgÄng av sprÄkets betydelse för mÀnniskans utveckling, lÀs- och skrivutveckling, nÄgra olika didaktiska metoder och kvalitativa intervjuer med sex elever i Är 9 redogör jag i detta examensarbete för hur man didaktiskt kan arbeta för att utveckla elevernas reflektionsförmÄga och lÀsförstÄelse. Jag tar ocksÄ upp svÄrigheter och kritik som framförts om den didaktiska metoden. Resultatet visar att fem av de sex eleverna upplever att de blivit bÀttre pÄ att reflektera kring skönlitterÀra texter och att dessa reflektioner kan leda till en bÀttre förstÄelse för det lÀsta.

Oplanerade pauser i byggprojekt : Varför sker detta och vad blir konsekvenserna?

I strÀvan efter att utveckla sin praktik har en grupp pedagoger filmat en vardagshÀndelse med eleverna i avsikt att belysa en frÄga de Àr intresserade av att fÄ svar pÄ. Under ett reflekterande samtal undersöker de gemensamt det inspelade materialet.Studie syftade till att fÄ svar pÄ hur de tog sig an uppgiften, vad de fick syn pÄ och hur de samtalade kring det de sÄg. Samtalet kan ses som ett vÀvande dÀr olika pedagogers perspektiv möts. Studien sökte svar pÄ vilka inslag som fanns i samtalsvÀven. Genom att synliggöra detta ville studien ge en ökad förstÄelse för hur skolledare och pedagoger kan skapa förutsÀttningar för att reflekterande samtal ska kunna bli ett funktionellt redskap i sÄvÀl professionell utveckling som verksamhetsutveckling.ForskningsfrÄga: Hur anvÀnder pedagogerna sig av reflekterande samtal nÀr de utgÄr frÄn autentiska situationer frÄn praktiken?Resultatet visade att den dialogiska samtalsvÀven omfattade fyra typer av inslag.

Reflekterande nÀrvaro

Inspired by a trip to Guatemala, Honduras and New York, I have done illustrations that I have translated into rugs and sculpture..

Relationen lÀrare - elev : LÀrares förhÄllningssÀtt och dess pÄverkan pÄ elevers sjÀlvbild

I denna studie kommer relationen mellan lÀrare och elev att undersökas utifrÄn tvÄ infallsvinklar. Den ena aspekten kommer behandla lÀrarens förhÄllnings- och tillvÀgagÄngssÀtt. DÀr kommer professionalismen som den ser ut idag presenteras utifrÄn de uppdrag och utmaningar som lÀraren stÀlls inför. Vikten av ett reflekterande förhÄllningssÀtt och hur lÀraren bemöter eleverna i bland annat konfliktsituationer kommer ocksÄ beröras. Den andra infallsvinkeln kommer beröra lÀrarens pÄverkan pÄ och vikten av förtroendefulla relationer med eleverna.

1 NĂ€sta sida ->